Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Keresztény egység

Szent István Társulat
2.400 Ft
2.160 Ft
Kedvezmény: 10%
Menny.:db
Cikkszám: 14717
Vonalkód: 9789632778518
Központi raktár: Raktáron
Stephanus Könyvesház: Raktáron
Augustinus Könyvesbolt: Raktáron
Iustinianus Könyvesbolt: Utolsó 3 db raktáron
Szerezhető hűségpontok: 109
2.400 Ft
2.160 Ft
Kedvezmény: 10%
Menny.:db

Leírás

Miért szükséges egy jegyzet a keresztény egységtörekvésről? Nem lehetne ezt az alapvető egyháztan (ecclesiologia fundamentalis) keretében megemlíteni? Ezek a kérdések is felmerülnek egy önálló, ökumenikus témájú kötet elkészítésénél.
Tudvalevő, hogy az egyház egységének kérdése legalább oly régi, mint maga a kereszténység. Jézus tanítványai is sokszínűek voltak, az első keresztény közösségek egymástól eltérő jegyeket hordoztak, és nem beszélve a szakadásokról, melyek darabokra szaggatták Krisztus varratlan köntösét, az egyházat. Így mára "szétszakítva és az egyház" Kelet-Nyugat vonatkozásában ezer, Nyugat belső hasadása nyomán pedig ötszáz éve. Bár korábban is voltak eltérések, helyek, tanítások, illetékességek kérdésében, de az egység védelme tekintetében nagyobb volt az összetartás. Az emberi tényezőt sem szabad szem elől téveszteni, amikor egyházakról beszélünk, de legfőképp a Szentlélek működésére és jelenlétére kell figyelnünk, hogy előmozdítsuk az egység helyreállítását.
Külföldön hatalmas irodalma van az ökumenikus tevékenységnek. Magyar nyelvterületen kissé le vagyunk maradva a már elért eredmények feldolgozásában, és még ami természetes lenne, vagyis egymás egyházainak történeti ismerete, abban is hiányosságokkal kell küzdenünk. A jelen összeállítás egyszerre akar összefoglaló és ösztönző lenni a keresztény/keresztyén egységgel foglalkozók számára, de az érdeklődőknek is szeretne használható ismereteket nyújtani ahhoz, hogy eligazodjanak a felekezetek sokaságában.
Úgy, mint másban, a keresztény egység területén sincs új a nap alatt. Az ökumenének van történelme, melyet szükséges lenne egyre többeknek megismerni és van a tanításban való fejlődése, mely magával hozza és igényli az egyes egyházak teológiájában való jártasságot. Ennek a két igénynek is szeretne eleget tenni az új kötet. Ezért most egy könyvben találhatjuk meg a már korábban publikált, de kevesek által fellelhető eredményeket, történéseket, hogy egyetlen gyűjteményben legyen megtalálható, ami összefügg a keresztény egység témájával.
A jelen összeállítás igazi célja azonban nem kevesebb, mint Krisztus utolsó vacsorai szándékának előmozdítása: "Legyenek mindnyájan egy!" (János-evangélium 17,21)

Kránitz Mihály egyetemi tanár

A kötet Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség támogatásával jelent meg. A támogatói okirat azonosító száma: EGYH-KCP-19-0575

Paraméterek

Kötésmód Puhafedeles
Megjelenés éve 2019
Szélesség 17 cm
Hosszúság 24 cm
Oldalszám 192 oldal