Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Jeruzsálemi utazás

Szent István Társulat
3.500 Ft
3.150 Ft
Kedvezmény: 10%
Menny.:db
Cikkszám: 13586
Vonalkód: 9789632777344
Központi raktár: Raktáron
Stephanus Könyvesház: Raktáron
Augustinus Könyvesbolt: Utolsó 6 db raktáron
Iustinianus Könyvesbolt: Nincs készleten
Szerezhető hűségpontok: 158
3.500 Ft
3.150 Ft
Kedvezmény: 10%
Menny.:db

Leírás

1958-ban jelent meg először a ferences atya jeruzsálemi élményeit leíró kötet, amely most új kiadásban – azt meghagyva réginek, veretesnek, mégis a mai olvasóhoz közelebb hozva – jelent meg. Útikönyvében éppen úgy megelevenedik a táj, melyet beutazott, mint a föld népe, mely közé eljutott. Munkájának jóleső frissességet biztosít, hogy tapasztalatait, benyomásait azonnal feljegyezte, s útjáról egészen a Szentföld eléréséig napló formájában számol be. A Szentföld leírása során azonban megváltozik előadásmódja, mondanivalóit már tárgy szerint csoportosítja, függetlenül attól, hogy mikor járt a leírt helyen. Az előtérben a tárgy, a szent hely áll, amiről ír, saját személye pedig háttérbe szorul. Ajánljuk minden, a Szentföld iránt érdeklődő olvasónak.

Kiss István (1733–1798) ferences szerzetes pap harminchárom éves korában, 1766-ban jelentkezett, hogy a Szentföldön szolgáljon. 1768 júniusában tért vissza onnan. Feljegyzései alapján először latin nyelven írta meg naplóját, 1792–95 között pedig magyarul szerkesztette meg útibeszámolóját. A magyar változat terjedelme mintegy négyszerese a latinnak, színes, eleven, lelki és erkölcsi tanulságokkal kibővített írás. Mindkét kéziratot a Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár őrzi. Először Pásztor Lajos, a Vatikán akkori levéltárosa jelentette meg a művet hatvan évvel ezelőtt. A jelen kiadás ezért egyúttal illő főhajtás e kiváló tudós emléke előtt is.

A világ sokat változott Kiss István kora óta: földrajzi és történelmi ismereteit talán ma megmosolyogjuk, a Katolikus Egyház is meghaladott bizonyos véleményeket és szembenállásokat. Változott a magyar nyelv, de a régi állapotában is ragyog a fénye, gyönyörködhetünk ízében, csodálhatjuk erejét. Ami nem változott, jobban mondva változatlanul érvényben maradt, az a Kiss Istvánt vezérlő értékek: a tisztesség, hűség és becsület méltatása, mély hazafiság, közösségének – rendjének és egyházának – szeretete, az európai kultúra iránti ragaszkodás, a tudás és mesterség megbecsülése, a természeti és művészi szépség előtti hódolat, őszinte és átélt hit, áldozatvállalás és szolgálatkészség. Kiss István műve ezért ma is okulásunkra, gyarapodásunkra szolgál.

Paraméterek

Kötésmód Puhafedeles
Megjelenés éve 2018
Szélesség 17 cm
Hosszúság 24 cm
Oldalszám 312 oldal