Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hit, hatalom, humanizmus

Szent István Társulat
2.800 Ft
2.520 Ft
Kedvezmény: 10%
Menny.:db
Cikkszám: 13267
Vonalkód: 9789632776989
Központi raktár: Raktáron
Stephanus Könyvesház: Raktáron
Augustinus Könyvesbolt: Utolsó 5 db raktáron
Iustinianus Könyvesbolt: Nincs készleten
Szerezhető hűségpontok: 126
2.800 Ft
2.520 Ft
Kedvezmény: 10%
Menny.:db

Leírás

A hit felvirágzása, válsága és a megújítására való törekvés egyszerre jellemezte a XVI. századot. A hétköznapi élet történéseiben és a nagypolitikában egyaránt meghatározó módon szabott új irányokat a hit, valamint a hitről való gondolkodás változása. A hit és a hatalom egymást feltételezô viszonyrendszere a középkorinál kontrasztosabbá vált. A reformáció terjedése, majd az addig többé-kevésbé egységes, de mégis sokszínű, plurális nyugati kereszténység felekezetekre bomlása elindítójává, katalizátorává vált annak a folyamatnak, amely a világi hatalomnak a hit fölé rendeléséhez vezetett. A klasszikus ókor áthagyományozott örökségéből táplálkozó humanista műveltségeszmény ugyanakkor lehetővé tette, hogy a megszűnő keresztény egységet követően a kora újkor évszázadaiban a res publica litteraria, a tudomány teremtsen egyfajta kulturális egységet, közös nyelvet.
Jelen könyv célkitűzése, hogy a felső-magyarországi városszövetség és ezen belül is leginkább Bártfa példáján bemutassa annak a folyamatnak a főbb állomásait, amely révén ez a térség a reformáció, majd az azt követő felekezetszerveződés egyik legjellegzetesebb hazai példájává vált. A kötet Leonhard Stöckel és Michael Radaschin Luthert és Melanchthont idéző munkásságára összpontosít. Stöckel tanári működése és írásos hagyatéka révén alkotott maradandót. Radaschin az egyházszervezet megszervezésében és a felekezeti hitvallás megszerkesztésében vállalt jelentős szerepet. Általuk válhatott Bártfa a XVI. századi Felföld, a történelmi Észak-Magyarország és a tágabb régió művelődési és felekezeti központjává, egyfajta helyi Wittenberggé.
A könyv eddig ismeretlen vagy lappangó források vizsgálata révén apróbb részkérdések tisztázáshoz, pontosításához is hozzájárul. A mellékletben az egyes fejezetekhez kapcsolódó táblázatok mellett a tárgyalt téma szempontjából olyan lényegesebb latin és német nyelvű források fordításai is helyet kaptak, amelyek most jelennek meg először magyar nyelven.

Paraméterek

Kötésmód Puhafedeles
Megjelenés éve 2017
Szélesség 17 cm
Hosszúság 24 cm
Oldalszám 276 oldal